Gastronomi Mirası: Kapadokya Yemekleri

Gastronomi Serisi


Editör: Ezgi Demir Özer
Şefler: Cem Aydoğdu & Melih İçigen

Kapadokya Üniversitesi Yayınları: 27
Gastronomi Serisi: 1

ISBN: 978-605-74760-6-7
DOI: doi.org/10.35250/kun/9786057476067
URL: https://hdl.handle.net/20.500.12695/983

© Copyright, 2021, KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
Sertifika No: 43348

Seri Editörü: Ezgi Demir Özer
Redaktör: Nurten Bayraktar
Fotoğraf Tasarımı: Cem Aydoğdu
Fotoğraf Çekimi: Hüseyin Zerder & Osman Çakır
Kapak Tasarım: Nazile Arda Çakır
Sayfa Tasarım: Adem Şenel

163 s, 22×22 cm.

Anahtar sözcükler: 1. Kapadokya, 2. Gastronomi, 3. Yemek, 4. Yöresel Mutfak, 5. Miras.

Gastronomi Mirası: Kapadokya Yemekleri kitabının ilk taslakları Kapadokya Üniversitesi Aşçılık Programı’nın ilk mezunları tarafından hazırlanmıştı. Amaç Kapadokya’nın zengin mutfak kültürü ile bu kültürü temsil eden gastronomi ürünlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktı. Kitapta yer alan yemek reçeteleri için birçok yazılı ve sözlü kaynağın yanında, Marcus Gavius Apicius: De Re Coquinaria başlıklı eski bir Roma risalesinden de faydalanıldı. Yıllar içinde olgunlaşan tarifler şeflerimiz tarafından sayısız denemelerle tecrübe edildi. Kapadokya’ya uygun sofra düzeni ve yemek görselleri ise okuyucuya daha iyi bir fikir vermek için özenle tasarlandı.

Kapadokya gastronomi mirasını kayıt altına alan bu kitap bölgedeki yüksek kaliteli işletmelerin menülerini oluşturacak ve gastronomi turizminde yeni bir sayfa açacak nitelikte bir çalışma olarak okuyucuları ile buluşuyor. Kapadokya Üniversitesi’nin dünya çapında tanınan şefleri ve akademisyenleri bu çalışmada yer alan tarifleri kullanmak isteyen herkese destek vermekten onur duyacaklardır.

Ezgi Demir Özer, 2009 yılında mezun olduğu Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde, aynı yıl lisansüstü eğitimine başladı. Bu süreçte TÜBİTAK projesinde bursiyer, KOSGEB projesinde ARGE Uzmanı ve diğer bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı olarak görev aldı.  Araştırma görevlisi olarak çalıştığı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde 2018 yılında doktora eğitimini tamamladı.

Demir Özer, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak başladığı görevine halen devam etmektedir. Kapadokya Üniversitesi tarafından yürütülen ve desteklenen projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak aktif rol alan yazar;  süt ve süt ürünleri, gıdaların doğal koruyucu maddelerle korunması, gıda israfı, coğrafi işaretleme ve yöresel mutfaklar üzerine araştırmalarına devam etmektedir.

Serinin Diğer Kitapları