Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Uygulama Kitabı

Seri Editörü: Vesile Şenol
Hakem: Kadirhan Doğan
Redaktör: Berk İlke Dündar

Anahtar Kelimeler: 1.Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, 2. Radyoloji, 3.Radyografi, 4.X-Işınları, 5.Radyolojik Anatomi.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Uygulama Kitabı ile öğrencilerin; Anatomi, Radyografi Pozisyonları, Radyasyondan Korunma ve benzeri derslerinde aldıkları teorik bilgilerin görseller ve anahtar sorular yoluyla desteklenerek öğrenmenin kolaylaştırılması, pekiştirilmesi ve kalıcılığının arttırılması amaçlanmıştır. Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen’in 1895 yılında keşfettiği x-ışınlarının sağlık alanında kullanımı ile vücut bulan radyografi, tıbbın gören gözü olarak tanımlanan radyolojinin temelini oluşturur. Günümüz tıp teknolojisinde ileri görüntüleme teknikleri, gerek iyi yetişmiş kalifiye tıbbi görüntüleme teknikerlerinin iş disiplini gerekse hızlı ve düşük maliyetle elde edilen radyografik tetkiklerin etkisiyle, tıbbi amaçlı elde edilen görüntülerin oldukça büyük bir bölümünü oluşturur. Bu kitapta, öğrencilerin x-ışınları yoluyla grafi elde ederlerken “neyi, neden, nasıl” sorularını cevaplayabilmeleri hedeflenmiştir. Kitabın kapsadığı anatomik bilgiler sayesinde neyin görüntüleneceği, radyografilerin çekilme amacı ile neden görüntüleneceği ve radyografi pozisyonlandırmaları ile tetkikin nasıl çekileceği tanımlanmaktadır. Bu kitap ile sağlanacak kazanımlar yoluyla öğrencilerin gerek öğrenimleri sırasında gerekse mesleki yaşamlarında başarılı birer tıbbi görüntüleme teknikeri olmaları hedeflenmektedir.

Ercan Türerer – yazar

Ercan Türerer, ön lisans eğitimini 2006 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Radyoloji bölümünde tamamladı. Gebze SSK Hastanesinde Röntgen Teknisyeni olarak ilk görevine başladı. Ford Otosan başta olmak üzere Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) çeşitli fabrikalarda sağlık taramalarında görev yaptı. Ardından, Nevşehir Devlet Hastanesinde Röntgen Teknisyeni olarak mesleğine devam etti. 2012 yılında Atatürk Üniversitesinin Maliye bölümünü bitirdi. 2014 yılında Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kurumları Yöneticiliği Yüksek Lisans eğitimini tamamladı ve aynı üniversiteden Pedagojik Formasyon Sertifikası’nı aldı.

Türerer, 2013’ten beri Kapadokya Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümünde öğretim görevlisi olarak Radyolojiye Giriş, Tıbbi Görüntüleme Uygulamaları, Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği, Karanlık Oda ve Aktarım Teknikleri gibi dersler vermektedir.  2014 ile 2019 yılları arasında Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneğinin (TÜMRAD-DER) düzenlediği ulusal kongrelerde konuşmacı, sekretarya ve bilim kurulu üyesi olarak görevlerde bulundu. 2016 yılında Türkiye’de ilk defa yapılan Tıbbi Görüntüleme Öğrenci Kongresi’nin düzenleme kurulu ve bilim kurulunda görev aldı.

Yazarın, 2016 yılında Kongre Kitabevi tarafından yayımlanan Güncel Radyografi Teknikleri adlı kitabı bulunmaktadır.