Cumhuriyet'in 100. Yılında Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri : Prof. Dr. Hülya Eraydın Argunşah Armağanı

Kültürel Çalışmalar Serisi


Editörler: Dilek Çetindaş, Duygu Oylubaş Katfar, Bülent Sayak

Kapadokya Üniversitesi Yayınları: 90
Kültürel Çalışmalar Serisi: 5

ISBN: 978-605-4448-85-2 (elektronik)
ISBN: 978-605-4448-86-9 (basılı)
DOI: https://doi.org/10.35250/kun/9786054448852
URL: https://hdl.handle.net/20.500.12695/2821

© Copyright, 2024, KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
Sertifika No: 43348

Seri Editörü: Sinan Akıllı & Duygu Oylubaş Katfar
Kapak Tasarım: Yunus Karaaslan
Sayfa Tasarım: Adem Şenel
Anahtar Sözcükler: 1. Kadın ve Edebiyat, 2. Millî Edebiyat, 3. Edebî Eleştiri.

Cumhuriyet’in 100. Yılında Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri : Prof. Dr. Hülya Eraydın Argunşah Armağanı başlıklı bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının ardından alana yeni bir bakış sunmayı hedeflemiştir. Kitabın Eraydın Argunşah’a ithaf edilmesi onun Türk edebiyatında yaptığı öncü ve ilham verici çalışmalar, yetiştirdiği araştırmacılar ve Erciyes Üniversitesi ile Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin kurumsallaşması yolundaki katkıları vesilesiyledir. Dört bölüm üzerinden planlanan bu kitapta disiplinler arası bir bakış açısıyla kültürel yapının edebî birikim üzerinden değerlendirilmesi söz konusu olmuştur. Eraydın Argunşah’ın akademik biyografisine bakıldığında da görülecektir ki onun çalışmaları kimlik, milliyetçilik, tarih ve toplumsal cinsiyet odağında yeni Türk edebiyatı alanını beslemektedir. Kültürel çalışmalar alanının yöntem, soru(n) ve çözüm arayışlarından hareketle kültür-edebiyat ilişkisini anlamlandırma yolunda değerli katkılar sunmaktadır.

Dilek ÇETİNDAŞ, lisans ve tezsiz yüksek lisans eğitimini  Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı programında tamamlamıştır (2007). 2009 yılında Atatürk Üniversitesi’nde Türk Dili okutmanı olarak göreve başlamış, Doktora derecesini Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalında ve Yeni Türk Edebiyatı bilim dalında tamamlayarak doktor unvanını almıştır (2012). 2013 yılında Erzurum Teknik Üniversitesi’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamış, 2017 yılında doçentlik unvanını almıştır. 2018 yılında Pamukkale Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamış, 2023 yılında profesör unvanını almıştır. Halen Pamukkale Üniversitesi’nde çalışmaya devam etmektedir. Popüler edebiyat, modern Türk şiirinde destan, edebî metinlerde toplumsal cinsiyet, Türk tiyatrosu ve biyografik roman konularında akademik çalışmalar yapmıştır.

Duygu OYLUBAŞ KATFAR, tezsiz yüksek lisans (2010) eğitimini Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği programından; tezli yüksek lisans (2014) ve doktora (2020) derecelerini Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı Yeni Türk Edebiyatı bilim dalından almıştır. Edebiyat tarihi, sosyolojisi ve felsefesi çerçevesinde tür kuramı, anlatı bilim, psikanalitik edebiyat ve tarihî roman temelli çalışmaları bilimsel toplantılarda sunmuş ve akademik dergiler ile kitaplarda yayımlamıştır. 2020 yılından itibaren 19. yüzyıldan günümüze Türk edebiyatı tarihi ve eleştirel okumaya yönelik dersler ile toplumsal cinsiyet ve edebiyat dersi vermektedir. Kapadokya Üniversitesinde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktadır.

Bülent SAYAK, birleştirilmiş lisans ve tezsiz yüksek lisans eğitimini (2013) Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği programında tamamlamıştır. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 2014 yılında lisansüstü eğitimine başlamış, Tezli yüksek lisans (2016) derecesini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalından ve doktor unvanını Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı Yeni Türk Edebiyatı bilim dalından almıştır. Edebiyat teorisi, modern Türk edebiyatında kimlik inşası, postmodern roman, edebî metinlerde toplumsal cinsiyet ve erkeklik temelli çalışmaları bilimsel toplantılarda sunmuş ve akademik dergiler ile kitaplarda yayımlamıştır. 2023 yılından itibaren 19. yüzyıldan günümüze Türk edebiyatı tarihi ve edebî metin okuryazarlığı ile toplumsal cinsiyet ve edebiyat dersi vermektedir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktadır.

Kitabın içeriğine erişmek için tıklayınız.