Çevre - İnsan ve Geleneksel Yaşam: Seçme Öyküler

Çevreci Beşeri Bilimler Serisi

Editör: Sinan Akıllı

Kapadokya Üniversitesi Yayınları: 17
Çevreci Beşerî Bilimler Serisi: 1

ISBN: 978-605-06863-2-6
DOI: 10.35250/kun/9786050686326
URL: https://hdl.handle.net/20.500.12695/643

© Copyright, 2020, KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
Sertifika No: 43348

Yayına Hazırlayan: Yusuf Gökkaplan, Duran Can Gazioğlu
Seri Editörü: Sinan Akıllı
Kapak Tasarım: Nazile Arda Çakır
Sayfa Tasarım: Adem Şenel

200 s, 13,5×19,5 cm.

Anahtar Kelimeler: 1. Çevreci Edebiyat, 2. Çevre – İnsan İlişkisi, 3. Öykü, 4. Gençlik Edebiyatı

Karayemişin Hasan’ı, Köyümün Çıngıraklarının Nurdan ablası, Yirmi Birinci Yüzyılın “ağır yarası, kendini gösterme çabası,” Dönüşümün Selim’i, Çınarlar Tepesinin Efsun’u, Çorakların Nazımın Süleyman’ı, Bulutların Üstündenin Ali’si, Fırın Kurusunun Ahmet amcası ve onun “Yıkılsa bu betonlar yeşertir miydi toprak anayı?” sorusu, Doğa da Konuşurun küresel ısınması, Yıllardan Kalanların 2070 yılı Anadolu’su, Sarı Papatyanın “Çünkü insan en çok kendi ölümüne ağlardı” cümlesi, Tohum ve Hayatın kuruduğu söylenen Karşıbağ’ı, Lacivert Deri Çantanın yanında duran sandık, Kırmızı Ayakkabıların Kemal’i, Süreyya’sı, Ürgüp’te tabelasında kırmızı ayakkabılar olan kafesi, Sahnenin Memed’i, Tavuklarımanın lavanta kokusu, Köyden Kentenin oteli, Öze Dönüşün  Özden’i ve Seyyah’ı, Çevre Muhafızlarının Meşe’si, Eve Dönüşün Sarıkız ineği… Hepsi artık bizlerle.

Yirmi genç Türkün kalemlerinden/klavyelerinden değil, yüreklerinden ve zengin dimağlarından çıkan bu güzel öyküler hep yaşayacak. Gelecek kuşaklar bunları okurken şunları söyleyecekler: “Taa o zamanda bu pırıl pırıl genç Türkler yazmış her şeyi.” diyecekler. “İyi ki de yazmışlar, yazarak tarihe not düşmüşler. Kendilerinden sonra kimsenin tadamayacağı renkleri, kokuları, korkuları, acıları, sevinçleri, ikilemleri bizlerle paylaşmışlar. Ne de güzel yapmışlar!” diyecekler.

Çevre – İnsan ve Geleneksel Yaşam üzerine genç yazarların kalemlerinden seçilmiş öykülerin derlenmesiyle oluşan bu kitap, Kapadokya Üniversitesi Yayınları tarafından sizlere sunulmuştur.

       

Sinan Akıllı – editör

Sinan Akıllı, geç Viktorya dönemi popüler İngiliz romanlarında emperyalist söylem üzerine odaklanan doktora çalışmasını Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında 2005 yılında tamamladı. Editörün; uyarlama çalışmaları, seyahat edebiyatı, edebiyatta emperyalizm, erken modern dönem astroloji ve kehanet, ekoeleştiri ve son zamanlarda hayvan çalışmaları üzerine yayımlanmış çeşitli araştırma ve eleştiri makaleleri, kitap bölümleri ve kitap çevirileri bulunmaktadır. Donna Landry’nin kaleme aldığı Asil Hayvanlar: İngiliz Kültürünü Değiştiren Doğulu Atlar (Noble Brutes: How Eastern Horses Transformed English Culture) adlı kitabın Akıllı tarafından yapılan Türkçe çevirisi 2015 yılında yayımlandı. Kristen Guest ve Monica Mattfeld’ın editörlüğünü yaptığı ve Chicago Üniversitesi Yayınlarının yayımladığı Equestrian Cultures: Horses, Human Society and the Discourse of Modernity başlıklı kitabın bölüm yazarlarındandır. Çalışma alanlarında kültürel kuramlar ve 18. yüzyıl ile Viktorya dönemi İngiliz romanlarının öne çıktığı Akıllı’nın yeni kitap çalışması, Ryan Hediger’ın editörlüğünde Bucknell Üniversitesi tarafından yayımlanacaktır. Aynı zamanda, Viktorya dönemi edebiyatında atların anlatıya katkılarına odaklandığı Dead Horse Matters başlıklı bir kitap projesi de bulunmaktadır. Sinan Akıllı, kurucu Bölüm Başkanı olduğu Kapadokya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde çalışma hayatına devam etmektedir.

 

Kitabın içeriğine ulaşmak için tıklayınız.